Selamlar dostlar,

Bugün sizlere, get & set metodlarından bahsedeceğim.

Get ve Set metodları, en kısa yoldan, aldığımız parametreleri işlememize olanak tanır. Bir properties için sabit bir veri belirleyebilir & istersek bazıları için bunu ezerek değiştirebiliriz.

Yani şu şekilde örneklendirmek isterim ;

Diyelim ki elimizde bir personel class’ı olsun. (projeye sağ tık – add – class)

Resim

Ve bu class içerisine Ad & Maaş isimlerinde iki farklı properties tanımlamış olalım.

Resim

Buraya kadar bir değişiklik yapmadık,

Şimdi form1 üzerine eklediğimiz butonun kod kısmından bir instance alarak yeni bir personel eklemek istediğimizde şunu düşünebiliriz; “ya arkadaş keşke ben her yeni personel eklediğimde şu maaş 1000tl olarak kendi kendine eklense”

Bunun için get & set’e yine ihtiyaç duymayacağız, şu şekilde ;

Resim

Personel classından bir kopya alın ve maaş properties’ini kontrol edin, 1000 olduğunu göreceksiniz! Artık eklediğimiz her personelin maaşı otomatik olarak 1000 olarak belirlenecek.

Resim

Personelden bir instance aldık ve ad olarak “muhsin”‘i belirledik ancak farkettiyseniz maaş kısmı için bir ekleme yapmadım. Buna rağmen maaş değerinin 1000 olarak geldiğini görüyorsunuz.

Eee iyi güzelde gelen her yeni personelin maaşı 1000 tl mi olacak ? Tabii ki hayır 😉 bunun içinde get & set metodlarını kullanacağız artık.

Varsayılan bir değer belirleyeceğiz ve bunu get metodu ile yeni personelin maaş properties’ine ekleyeceğiz, ancak ve ancak maaş için özel bir giriş yaparsanız(set metodu) ve bu degeri  döndürürseniz (get metodu) varsayılan değer yerine sizin belirlediğiniz geçerli olur.

Yani dostlar, şunu açıklamaya çalışıyorum,

Class’ımızın içinde bir private sabit belirleyelim (erişim belirleyicileri(private, public vs… ) daha sonra açıklayacağım, şimdilik önemli değil)

Resim

şimdi get, set metodlarını açalım.

Resim

Get metodunu süslü parantezler ile açtığımız anda bize veri döndürmesi gerektiğini belirten bir hata veriyor.

Resim

Peki diyoruz öyle ise, sen al şu maaşı, varsayılan olarak onu döndür.

Resim

Gördüğünüz üzere, get metodumuz artık ağlamıyor ancak biz istediğimiz dinamik yapıyı hala oluşturamadık.Yapmak istediğimiz, varsayılan bir maaşımız olsun ama ben bunu istediğim bir personel için bozabileyim.

Set metodu içerisine resimde gördüğümüz kodları yazdığımız anda olayımız sonlanıyor.

Resim

Set metodu ile şunu belirlemiş olduk, ‘tamam sen varsayılan olarak yukarıda belirlediğim “private double _Maas = 1000;” i döndür ama ben sana dışarıdan bir veri girişi yapmışsam (value) yukarıdakini unut, buradaki(this) _Maas degiskenini geri döndür.’

Burada kafanıza, value nereden geliyor? sorusu takılmış olabilir. Onuda yeni bir instance alırken belirliyoruz aslında, bu bir TextBoxtan aldığımız veri olabilir ya da statik olarak tanımlamışta olabiliriz.

Resim

Resimde ki gibi değişiklikleri yaptıktan sonra Maas değerinin üzerine gelip kontrol ettiğinizde 1200 olduğunu göreceksiniz, buradaki 1200; value ‘nun  ta kendisi(set işlemi) ve  _Maas değişkeni olarak buraya geri döndü(get işlemi) 🙂

Bugünlük benden bu kadar 🙂 görüşmek üzere…

11

C# Get&Set metodları” için 2 yorum

Yorum bırakın